Μάθημα Τροχού

Για την τροχοβίλα ξέρεις πολλά κι όσα δεν ξέρεις, σε βοηθάμε εμείς να τα μάθεις. Για τον τροχό, όμως, πόσα πράγματα γνωρίζεις; Ένα σύντομο ταξίδι στην ιστορία του τροχού. Που αλλού; Εδώ. Σε ένα... σπίτι του!

Φύγαμε, λοιπόν για να ανακαλύψουμε ξανά τον τροχό. Τρέχουμε τώρα…

Τί είναι ο τροχός;

Ο τροχός είναι μια κατασκευή που έχει σχήμα κυκλικό και περιστρέφεται γύρω από έναν άξονα (φυσικό ή νοητό). Ο τροχός είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη του ανθρώπου, μετά τη φωτιά, αφού η εφεύρεσή του, άλλαξε την ποιότητα και το χαρακτήρα της καθημερινότητάς του, δια παντός. Φαντάζεστε τη ζωή χωρίς ποδήλατο, καρότσι μωρού, πατίνι ή αυτοκίνητο; Σκέφτεστε τη ζωή χωρίς τραίνο, άμαξες, τρόλεϊ μπαρ, νερόμυλους, τιμόνια και αγγειοπλαστική; Μπορείτε να διανοηθείτε τη ζωή χωρίς τροχοβίλα; Όχι βέβαια!

Πότε ανακαλύφθηκε ο τροχός;

Ο τροχός θεωρείται από τις πρώτες εφευρέσεις του ανθρώπου, όμως στην πραγματικότητα, επινοήθηκε αφότου εφευρέθηκε η γεωργία, τα σκάφη, τα υφασμένα υφάσματα και η κεραμική. Η ανακάλυψή του τοποθετείται περίπου στα 3.500 π.Χ. με τους πρώτους τροχούς να είναι κατασκευασμένοι από ξύλο και να έχουν τρύπα στον πυρήνα του άξονα.

Πού ανακαλύφθηκε ο τροχός;

Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει ξύλινους τροχούς με άξονα περιστροφής στην περιοχή ανάμεσα στον Τίγρη και τον Ευφράτη. Εκεί τοποθετείται η ανακάλυψή του.

Πώς ανακαλύφθηκε ο τροχός;

Η ανακάλυψη του τροχού συνδέεται απόλυτα με την εμπειρία και την παρατήρηση. Ο αρχαίος άνθρωπος μάλλον, θα είδε κάποιο κορμό δέντρου να κυλά και εστίασε στο κυλινδρικό του σχήμα. Λογικά, θα έκανε πολλές προσπάθειες και δοκιμές μέχρι να καταφέρει να τελειοποιήσει τον τροχό και να τον κάνει να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Υπολογίζουμε πως στην αρχή, θα τοποθέτησε κορμούς δέντρων στο έδαφος, τον έναν δίπλα στον άλλον και επάνω του, θα φόρτωσε κάποιο βαρύ αντικείμενο, προκειμένου να δοκιμάσει να το μετακινήσει. Βαρύ και ασήκωτο, όπως πχ μία Τροχοβίλα!

Κάτι ξεχωριστό για τον τροχό;

Ο τροχός θεωρείται πραγματικά μοναδική και ξεχωριστή κατασκευή, όχι μόνον για το πλήθος των εργαλείων ή οχημάτων τα οποία τελικά δημιουργήθηκαν βασισμένα πάνω του, αλλά και για το γεγονός πως, σε αντίθεση με άλλες πρώιμες ανθρώπινες εφευρέσεις,  δεν βασίζεται σε τίποτα στη φύση.

Ποιος ανακάλυψε τον τροχό;

Αλήθεια, ποιος; Μπορεί να γνωρίζουμε ποιος ανακάλυψε το τηλέφωνο ή το ραδιόφωνο, τη λάμπα, τη φωτογραφία, τον κινηματογράφο. Μπορεί να έχουμε μάθει ποιος ή ποιοι κρύβονται πίσω από ένα σωρό εφευρέσεις, αλλά τον τροχό, ξέρουμε ποιος τον ανακάλυψε; Μπορούμε να απαντήσουμε μονάχα σε γενικές γραμμές. Σε γενικές γραμμές τον τροχό τον ανακάλυψαν όπως είπαμε, οι άνθρωποι της Μεσοποταμίας του 3.500 π.Χ. Λίγο πιο ειδικά, αυτό που έχει ενδιαφέρον τοπικό να συζητήσουμε είναι πως οι αρχαίοι Έλληνες, ήταν αυτοί που πρώτοι χρησιμοποίησαν ένα είδος καροτσιού. Ένα καλάθι δηλαδή, με τροχό. Κάτι σαν το καρότσι που χρησιμοποιούμε ακόμα στις ελληνικές λαϊκές…

14/09/2021

Τροχολέξεις και τροχοπαροιμίες

Τροχολέξεις και τροχοπαροιμίες που μας πάνε (και μας φέρνουν)!

Ο τροχός και οι ρόδες είναι λέξεις που συνδέονται με τις αγαπημένες μας τροχοβίλες, αφού είναι αυτές που κάνουν εφικτή τη μεταφορά της τροχοβίλας στο σημείο που τελικά θα τοποθετηθεί. Οι τροχοί είναι που την κάνουν… τροχοβίλα. Από την άλλη, αυτός ο ίδιος ο τροχός, αποτελεί μια σπουδαία λέξη με πολλές συνδέσεις. Γεννημένος από το ρήμα «τρέχω», γεννά με τη σειρά του πολλές και ενδιαφέρουσες λέξεις, απλές ή σύνθετες.

Τροχαίος, Τρόχισμα, Τροχαλία, Τροχείο, Τροχιά, Τρέξιμο, Τρεχάτος, Τρεχάτη, Τρεχάτο, Τρεχάτοι, Τρεχάλα, Τρεχαλητό, Τρεχαντήρι, Τρεχούμενος, Τροχοπέδη, Τροχονόμος, Τροχοπέδιλο, Τροχοφόρος, Τροχήλατο, Τροχοβίλα

Ο σοφός μας λαός, που είναι πάντα στο τρέξιμο, μέσα στα χρόνια έχει εμπνευστεί από τον τροχό και τις ρόδες και κάποιες ενδιαφέρουσες παροιμίες.

 • Τρέχα γύρευε και Νικολό καρτέρει.
 • Δε σου τρέχει καβαλάρη, τι σκοτώνεις τ’ άλογό σου;
 • Τι τρέχει η μύτη σου γαμπρέ; Είναι απ’ το χειμώνα. Σε ξέρω κι απ’ το καλοκαίρι.
 • Όπου ακούς φαί κάτσε, όπου ακούς ξύλο τρέχα
 • Βιάζομαι να φτάσω γι αυτό δεν τρέχω
 • Τρέχω και δε φτάνω
 • Κάτι τρέχει στα γύφτικα
 • Ρόδα είναι και γυρίζει
 • Αν η γιαγιά μου είχες ρόδες θα ήταν… τροχοβίλα*

*Αυτή η τελευταία, δεν είναι έμπνευση του λαού, είναι όμως έμπνευση της τροχοβίλας, γιατί η τροχοβίλα… είναι έμπνευση!

01/09/2021

Φέτος το καλοκαίρι… θέλει την τροχοβίλα του!

Το Καλοκαίρι είναι η λέξη που, πιο γρήγορα από κάθε άλλη σε πηγαίνει διακοπές. Το Καλοκαίρι είναι η εποχή που, πιο επιτακτικά από κάθε άλλη, σου γεννά την ανάγκη να διακόψεις το ρυθμό σου, να ξεκουραστείς, να χαλαρώσεις, να μαζέψεις τα κομμάτια σου και να ανασυγκροτηθείς. Και αν όλα τα παραπάνω ισχύουν για κάθε καλοκαίρι, σκέψου  αυτό το Καλοκαίρι... Αυτό το Καλοκαίρι που έρχεται μετά από έναν πολύ κουραστικό, πολύ δύσκολο, πολύ ζόρικο Χειμώνα. Αλλά, αυτά πέρασαν, κοίτα μπροστά, μην τα σκέφτεσαι τώρα. Τώρα ήρθε η ώρα να σκεφτείς αυτό που είπαμε από την αρχή. Αυτό το καλοκαίρι!

Αυτό το Καλοκαίρι θέλει διακοπές με ασφάλεια.

Θέλει να μπορείς να ξεφύγεις από την καθημερινότητα που όλο μιλά για τον ιό και τους κινδύνους, αλλά να μην κινδυνέψεις. Θέλει να είσαι ασφαλής σε έναν δικό σου χώρο που ακριβώς επειδή είναι δικός σου, έχεις την δυνατότητα να ελέγχεις απόλυτα την καθαριότητά του. Θέλει ένα εξοχικό πεντακάθαρο και ασφαλές. Ό,τι ακριβώς είναι η τροχοβίλα…

Αυτό το Καλοκαίρι θέλει διακοπές χωρίς κόπο.

Θέλει να μπορείς να βρεθείς εύκολα, χωρίς πολλά κανονίσματα, άγχη, booking και συντονισμούς σε ένα έτοιμο εξοχικό, που δεν του λείπει τίποτα και στέκει εκεί και σε περιμένει. Ένα εξοχικό που δεν χρειάζεται ατελείωτες μέρες για να πάρει μπροστά ούτε θα σε βάζει να κοψομεσιάζεσαι για να το φέρεις στα ίσα του από τις υγρασίες και τα μερεμέτια. Ένα εξοχικό άρτιο, με όλα τα κομφόρ και κυρίως, με ομορφιά και γούστο που θα σε υποδέχεται και θα σου φτιάχνει το κέφι. Αυτό ακριβώς που κάνει η τροχοβίλα…

Αυτό το Καλοκαίρι θέλει διακοπές με άνεση.

Θέλει να μπορείς να μαγειρέψεις ό,τι σου ‘ρθει, όποτε σου ‘ρθει, γιατί μπορεί και να μη σου ‘ρθει να βγεις πάλι με μάσκα και αντισηπτικά, γιατί βαρέθηκες και προτιμάς να μείνεις μέσα. Θέλει να μπορείς να ζήσεις μια βραδιά με ιταλικό φαγητό σε μια υπέροχη τραπεζαρία. Θέλει να μπορείς να ζεις όμορφες εμπειρίες με την πολυτέλεια που σου παρέχει ένα ξενοδοχείο και ταυτόχρονα, με την άνεση που σου χαρίζει ο δικός σου χώρος. Όσα ακριβώς μπορεί να σου δώσει η τροχοβίλα…

Αυτό το Καλοκαίρι θέλει την τροχοβίλα του, όπως την θέλεις κι εσύ.

Η τροχοβίλα είναι ένα έτοιμο, πανέμορφο, ασφαλές, άνετο και χωρίς κόπο εξοχικό, που θα σου χαρίσει τις διακοπές που σου χρειάζονται. Τις πολύτιμες διακοπές της φετινής χρονιάς! Μέσα στην τροχοβίλα μπορείς να ζήσεις το πιο όμορφο Καλοκαίρι της ζωής σου. Θα πιεις δροσερά κοκτέιλ καρύδας στο δικό σου προσωπικό μπαρ, θα κοιμηθείς με ηρεμία, στα δικά σου καθαρά σεντόνια, θα καθαρίσεις τα πρώτα ευωδιαστά πεπόνια σε μια σύγχρονη, γουστόζικη κουζίνα. Το φαντάζεσαι; Όλα αυτά δεν είναι δύσκολα και κυρίως, δεν είναι ανέφικτα ούτε είναι… για του χρόνου. Προλαβαίνεις και φέτος. Προλαβαίνεις να τα ζήσεις αυτό το Καλοκαίρι!

03/07/2021

Η καλύτερη στιγμή για να βρεις την τροχοβίλα των ονείρων σου είναι τώρα...

Μπορεί ο ιός να σε έχει κουράσει, μπορεί οι περιορισμοί να συνεχίζονται, μπορεί τα μέτρα να μην σταματούν, όμως η Άνοιξη είναι εδώ και μετά από την Άνοιξη θα 'ρθει το Καλοκαίρι. Η απόλυτη εποχή της Τροχοβίλας. Ειδικά φέτος!

Αν η ιδέα της τροχοβίλας στριφογυρίζει εδώ και καιρό στο κεφάλι σου, μην το καθυστερείς! Τώρα είναι η στιγμή να γίνει πράξη. Τώρα είναι η στιγμή για να αναζητήσεις την τροχοβίλα των ονείρων σου, ώστε το καλοκαίρι που έρχεται να ζήσεις ασφαλείς και άνετες διακοπές.

Γιατί είναι τώρα η καλύτερη στιγμή για να βρεις την τροχοβίλα των ονείρων σου; Μα, γιατί τώρα υπάρχει χρόνος... Εσύ, λόγω πανδημίας, μάλλον έχεις λίγο παραπάνω χρόνο για να ασχοληθείς κι από την άλλη, ο χρόνος μέχρι το καλοκαίρι, είναι αρκετός για να γίνει το όνειρό σου πραγματικότητα. Πώς;
Με 5 απλά βήματα.

 • Μπες στο www.trohovilla.gr, περιηγήσου με την ησυχία σου, χάζεψε διάφορα μοντέλα τροχοβίλας, σημείωσε απορίες, ονειρεύσου τον εαυτό σου μέσα εκεί κι έπειτα, κάλεσε στο 210 55 74 444!
 • Συζήτα μαζί μας. Ρώτα, άκουσε, ξαναρώτα.Το κυριότερο; Κλείσε άμεσα ένα ραντεβού, ώστε να έρθεις από κοντά και να μιλήσουμε.
 • Επισκέψου μας. Έλα από κοντά για να δεις την μεγάλη μας Έκθεση. Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προστασίας για τον Covid-19 και θα σε δεχτούμε σε ένα ασφαλές περιβάλλον, χωρίς άλλο κόσμο, σε ένα ραντεβού μόνον για σένα. Εκεί, μαζί, θα αναλύσουμε τις ανάγκες σου, θα εξετάσουμε τα οικονομικά σου, θα αποφασίσουμε για το ποια θα είναι τελικά η τροχοβίλα που πρέπει να γίνει δική σου. Από εμάς θα λάβεις και μια πλήρη ενημέρωση για όσα πρέπει να κάνεις, για τα έντυπα που θα χρειαστείς, για οτιδήποτε θα διευκολύνει τη διαδικασία αγοράς της τροχοβίλας σου.
 • Παράγγειλε την τροχοβίλα σου. Εσύ θα μας πεις σε ποια τροχοβίλα κατέληξες και εμείς θα σε βοηθήσουμε με όλα τα υπόλοιπα: με τον τρόπο πληρωμής, με οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη λεπτομέρεια οφείλεις να γνωρίζεις και να προσέξεις. Εμείς θα είμαστε δίπλα σου και εντωμεταξύ, η τροχοβίλα σου θα ξεκινά να έρχεται.
 • Υποδέξου την! Μη φανταστείς πως για να παραλάβεις την τροχοβίλα που παρήγγειλες, απαιτούνται ατελείωτοι χρόνοι αναμονής και φοβερή υπομονή. Εντός ολίγων ημερών από την παραγγελία, η τροχοβίλα θα μεταφερθεί στο οικόπεδό σου και θα τοποθετηθεί σε αυτό από τους ειδικούς μας συνεργάτες. Δεν χρειάζεται να περιμένεις πολύ για να ζήσεις το σπίτι των ονείρων σου. Αυτό είναι που θα σε περιμένει τελικά, προκειμένου να ζήσεις μέσα εκεί τις πιο όμορφες διακοπές της ζωής σου. Κι αυτό όχι κάπου ή κάποτε, αλλά φέτος. Το φετινό καλοκαίρι…

 

 

05/03/2021

Tips συντήρησης για την σωστή λειτουργία της Τροχοβίλας σας!

Summer tips!! Επιστρέφοντας στο εξοχικό σας μετά από καιρό, για τις καλοκαιρινές σας διακοπές, ακολουθήστε τα παρακάτω βασικά βήματα για την σωστή λειτουργία της Τροχοβίλας σας!!!

 • Ανοίξτε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος
 • Ελέγξτε τις σωληνώσεις του νερού και τον ρυθμιστή της μέγιστης επιτρεπτής πίεσης του δικτύου ύδρευσης
 • Καθαρίστε τις εξωτερικές υδρορροές από φύλλα και άλλα τυχόν υπολείμματα, για την αποφυγή συσσώρευσης νερού σε περίπτωση καλοκαιρινής μπόρας
 • Φροντίστε για τον έλεγχο των παροχών αερίου για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του ταχυ-θερμαντήρα γκαζιού και την απόδοση της σωστής θερμοκρασίας ζεστού νερού στην κουζίνα και στο μπάνιο

01/08/2019

Tip Καθαρισμoύ κουζίνας με 4 εστίες γκαζιού

Περιμένετε μέχρι η βάση της κουζίνας να είναι κρύα.

Aφαιρέστε την σχάρα, τις κεφαλές του καυστήρα και τα καπάκια. Τοποθετήστε τα σε δοχείο με νερό και απορρυπαντικό πλύσης πιάτων για 20 -30 περίπου λεπτά. Χρησιμοποιώντας ένα μαλακό σφουγγαράκι καθαρίστε καλά όλες τις επιφάνειες, ξεπλύνετε με άφθονο νερό και στεγνώστε με καθαρό χαρτί!

Ψεκάστε την βάση της κουζίνας με αντιβακτηριδιακό σαπούνι και καθαρίστε με μαλακό πανάκι! Για πιο αστραφτερό αποτέλεσμα, περάστε την επιφάνεια με ειδική κρέμα γυαλίσματος

20/06/2018

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies. • ΠληροφορίεςΤο κατάλαβα