14/09/2021

Μάθημα Τροχού

Για την τροχοβίλα ξέρεις πολλά κι όσα δεν ξέρεις, σε βοηθάμε εμείς να τα μάθεις. Για τον τροχό, όμως, πόσα πράγματα γνωρίζεις; Ένα σύντομο ταξίδι στην ιστορία του τροχού. Που αλλού; Εδώ. Σε ένα... σπίτι του!

Φύγαμε, λοιπόν για να ανακαλύψουμε ξανά τον τροχό. Τρέχουμε τώρα…

Τί είναι ο τροχός;

Ο τροχός είναι μια κατασκευή που έχει σχήμα κυκλικό και περιστρέφεται γύρω από έναν άξονα (φυσικό ή νοητό). Ο τροχός είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη του ανθρώπου, μετά τη φωτιά, αφού η εφεύρεσή του, άλλαξε την ποιότητα και το χαρακτήρα της καθημερινότητάς του, δια παντός. Φαντάζεστε τη ζωή χωρίς ποδήλατο, καρότσι μωρού, πατίνι ή αυτοκίνητο; Σκέφτεστε τη ζωή χωρίς τραίνο, άμαξες, τρόλεϊ μπαρ, νερόμυλους, τιμόνια και αγγειοπλαστική; Μπορείτε να διανοηθείτε τη ζωή χωρίς τροχοβίλα; Όχι βέβαια!

Πότε ανακαλύφθηκε ο τροχός;

Ο τροχός θεωρείται από τις πρώτες εφευρέσεις του ανθρώπου, όμως στην πραγματικότητα, επινοήθηκε αφότου εφευρέθηκε η γεωργία, τα σκάφη, τα υφασμένα υφάσματα και η κεραμική. Η ανακάλυψή του τοποθετείται περίπου στα 3.500 π.Χ. με τους πρώτους τροχούς να είναι κατασκευασμένοι από ξύλο και να έχουν τρύπα στον πυρήνα του άξονα.

Πού ανακαλύφθηκε ο τροχός;

Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει ξύλινους τροχούς με άξονα περιστροφής στην περιοχή ανάμεσα στον Τίγρη και τον Ευφράτη. Εκεί τοποθετείται η ανακάλυψή του.

Πώς ανακαλύφθηκε ο τροχός;

Η ανακάλυψη του τροχού συνδέεται απόλυτα με την εμπειρία και την παρατήρηση. Ο αρχαίος άνθρωπος μάλλον, θα είδε κάποιο κορμό δέντρου να κυλά και εστίασε στο κυλινδρικό του σχήμα. Λογικά, θα έκανε πολλές προσπάθειες και δοκιμές μέχρι να καταφέρει να τελειοποιήσει τον τροχό και να τον κάνει να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Υπολογίζουμε πως στην αρχή, θα τοποθέτησε κορμούς δέντρων στο έδαφος, τον έναν δίπλα στον άλλον και επάνω του, θα φόρτωσε κάποιο βαρύ αντικείμενο, προκειμένου να δοκιμάσει να το μετακινήσει. Βαρύ και ασήκωτο, όπως πχ μία Τροχοβίλα!

Κάτι ξεχωριστό για τον τροχό;

Ο τροχός θεωρείται πραγματικά μοναδική και ξεχωριστή κατασκευή, όχι μόνον για το πλήθος των εργαλείων ή οχημάτων τα οποία τελικά δημιουργήθηκαν βασισμένα πάνω του, αλλά και για το γεγονός πως, σε αντίθεση με άλλες πρώιμες ανθρώπινες εφευρέσεις,  δεν βασίζεται σε τίποτα στη φύση.

Ποιος ανακάλυψε τον τροχό;

Αλήθεια, ποιος; Μπορεί να γνωρίζουμε ποιος ανακάλυψε το τηλέφωνο ή το ραδιόφωνο, τη λάμπα, τη φωτογραφία, τον κινηματογράφο. Μπορεί να έχουμε μάθει ποιος ή ποιοι κρύβονται πίσω από ένα σωρό εφευρέσεις, αλλά τον τροχό, ξέρουμε ποιος τον ανακάλυψε; Μπορούμε να απαντήσουμε μονάχα σε γενικές γραμμές. Σε γενικές γραμμές τον τροχό τον ανακάλυψαν όπως είπαμε, οι άνθρωποι της Μεσοποταμίας του 3.500 π.Χ. Λίγο πιο ειδικά, αυτό που έχει ενδιαφέρον τοπικό να συζητήσουμε είναι πως οι αρχαίοι Έλληνες, ήταν αυτοί που πρώτοι χρησιμοποίησαν ένα είδος καροτσιού. Ένα καλάθι δηλαδή, με τροχό. Κάτι σαν το καρότσι που χρησιμοποιούμε ακόμα στις ελληνικές λαϊκές…

Share Facebook Twitter Google+ Pinterest LinkedIn Email
Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies. • ΠληροφορίεςΤο κατάλαβα